В рамките на два дни зрителите имаха възможността да изгледат шест интригуващи творби на киното в  НЧ „Родолюбие 1873“.

Програмата на фестивала започнана 4 май с италианското заглавие на режисьора Паоло Вирдзи „Лудетини”.

В същия ден от 17.00 часа киномаратонът продължи с едно от най-новите български заглавия – „Ирина“, пълнометражен дебют на режисьора Надежда Косева. Във филма Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът й е осакатен в злополука, а тя е уволнена от работа. За да спаси семейството си, решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Ирина ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш.

Специален гост на прожекцията беше  актьорът Красимир Доков, когото зрителите видяха във филма в ролята на чичо Варлаам. Той беше  на разположение за разговор с публиката след края на прожекцията. Свои мисли за пътя, по който върви съвременното българско кино, актьорът, известен на широката  публика и от сериала „Откраднат живот” , сподели и пред нашата камера.

Красимир Доков:  „Накъде върви българското кино? В правилната посока. Малко се забави. Около нас доста страни вече си взеха и Оскари и други награди. Ние също имаме успехи, макар и по-бавно и аз съм много щастлив, че съм част от този процес. Невероятни актьори и актриси има в нашето кино. Снимал съм с доста. Ето сега например, на Ирини Жамбонас ѝ казах какво мисля за тази сцена (от филма „Ирина”). Сега ми хрумна да предложа за кинофестивала „Златна роза” да обособят специална награда за сцена от филм. Трябва да има, това е невероятно. Аз когато го гледах за първи път на фестивала във Варна есента, а сега за втори път (аз и тогава ѝ го казах) –  в тази сцена тя (Ирини Жамбонас) все едно наистина изживя раждането на героинята си. Жестоко го направи! Невероятна сцена!

Но българското кино върви напред и най-спокойно мога да кажа, че в най-скоро време ще има и по-сериозна награда.

Последния филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ не можа да се покаже където трябва поради политически, според мен, причини. Поканиха го в Кан, Венеция и Берлин. И на трите фестивала отказаха да го наградят по една или друга причина, но същият този филм в Турция взе награда. Бяхме с Иглика там, взехме наградата, което пак е политика.”

Третото издание на София Филм Фест в Асеновград завърши с филма „Джебчии”, носител на „Златна палма“ от Кан 2018.

 

Е. Граматикова