Днес се проведе майското заседание на Общински съвет – Асеновград. Един от акцентите в него бе изборът на почетен гражданин. Това бе и първото, което съветниците подложиха на гласуване. Предложенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ през 2023 г . бяха за четирима души:
– Д-р Стефан Щинков – за приноса му в здравеопазването в Асеновград и по повод неговата 70-годишнина;
– Ламбри Ламбрев – за приноса му при възстановяването и поддържането на множество параклиси в Асеновград;
– Петя Буюклиева – за приноса й в поп и рок музиката и по повод юбилейната й годишнина – 40 години на сцена;
– Генерал-лейтенант Димитър Илиев – за приноса му в развитието на връзките между Община Асеновград и Българската армия; активно участие в обществения живот на града и оказване на съдействие при справяне с различни бедствия и аварии;

Изборът на почетен граждани се извършва с тайно гласуване. Преди да се пристъпи към него бе решено съставът на комисията, която да проведе гласуването, да остане същият като миналата година, а именно:
Радослав Янков, Екатерина Гешева, Антон Джиголинов, Мариян Велев, Ферди Кадир, Апостол Тименов, като Ангел Димитров зае мястото на Петя Шопова, която към настоящия момент вече не е общински съветник. Димитров, който бе определен и за председател на комисията, уточни, че за да бъде избран почетен гражданин, за него трябва да гласуват повече от половината от общинските съветници или най-малко 17, от 33-мата.

Така се пристъпи към гласуването, след което стана ясно, че по списък присъстващите общински съветници са 32-ма, толкова са и пуснатите пликове и съответно действителните гласове. Бе оповестено и че Асеновград има трима нови почетни граждани и те са:

  • Д-р Стефан Петров Щинков работи дълги години в отделението по образна диагностика в МБАЛ-Асеновград. Като рентгенолог в местната болница той е помогнал на множество жители на общината.

  • Ламбри Ламбрев, известен в града като бай Ламбри, години наред отделя време и труд, за да се грижи за параклис „Св. Димитър“. Обликът на параклиса в момента основно е негова заслуга, разбира се подкрепян от съмишленици. Бай Ламбри не обича да се снима и да разказва за своите безвъзмездни дела, защото ги прави не за признание, а за собствено удовлетворение. Той е носител и на приза за добротворчество „Донка Пашкова“.

*Снимка: Facebook, Туристическо дружество „Сдружение Устремени“

  • Генерал-лейтенант Димитър Илиев е родом от Асеновград. Между 2011 г. и 2014 г. е командир на асеновградския четвърти артилерийски полк, а от 2018 г. до 2022 г. е заместник-началник по отбраната в страната. През месец февруари той е назначен за директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната. Генерал-лейтенантът често присъства на чествания на военни празници в Асеновград. Миналата година той бе сред официалните гости при отбелязването на Деня на артилерията и ракетните войски в асеновградското военно поделение.

Званието „Почетен гражданин на Асеновград“ ще бъде връчено официално на неговите нови носители на празника на Асеновград на 28-ми май.