Празникът започна в православен храм „Св. Николай Чудотворец“, където архиерейският наместник свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи Света литургия за благоденствието на Асеновград.

По традиция церемонията за удостояването със званието Почетен гражданин на Асеновград се проведе в НПК „Асенова крепост“. Там тази година почетния знак бе връчен на бизнесмена Росен Чаталбашев, собственик на винзавод в Асеновград.

По-късно празнично шествие пое от крепостта към града, където на пл. „Акад. Николай Хайтов“ беше издигнато националното знаме, след което кметът Емил Караиванов и президентът Румен Радев, който гостува на Асеновград за празника, произнесоха тържествени слова.

В празничното си обръщение кметът д-р Караиванов се обърна към своите съграждани: „Асеновградчани не са случайни хора. От тази земя са поели първа глътка въздух, пораснали са, изградили са се и са тръгнали хиляди таланти. Която и власт да е поемала управлението на града и общината, тя е била, е и ще бъде натоварена с отговорността, че нищо и никой в този град не заслужава пренебрегване и подминаване.”

След словото си кметът предостави думата на президента Радев, който каза: „Асеновград се превръща във все по-притегателен център за инвестиции и за развитие на индустрия, лека промипленост, винарство и туризъм. Почти всеки българин, който планира сватба, се сеща първо за Асеновград и това се дължи на всички вас, на вашето трудолюбие. предприемчивост и упоритост”.

Президентът Радев допълни още: „Именно тук, в Асеновград и региона най-ясно проличава как в епохите, в които е имало мъдро и далновидно управление, нашият народ бързо е израствал духовно и материално. Затова всичко, каквото правим днес, трябва да бъде с ясното съзнание, че то ще определя бъдещето на поколенията след нас. Затова нека заедно градим едно по-добро бъдеще за нашите деца.

В днешния празничен ден искам да ви пожелая да пазите вашата славна история и традиции, да работите все така упорито в превръщането на Асеновград в един модерен европейскии град, привлекателен за своите млади хора.”

Официалната програма за Деня на града  завърши с поднасянето на цветя пред паметника на цар Иван Асен II.

Празничната програма за Деня на Асеновград включваше още много събития и концерти с участието на оркестъра на ВВС, на ансамбъл „Тракия“, на Севдалина и Валентин Спасови, на гръцкия певец Никос Месогитис, както и голям концерт на Мария Илиева и др.
Празникът на Асеновград е част от афиша на традиционните пролетни културни празници в града и се провежда винаги в последната неделя на месец май, но тази година беше изместен по-рано, заради провеждането на изборите за Европейски парламент на 26 май.