Година и девет месеца лишаване от свобода на основание  чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК и чл. 54, ал. 1 от НК, присъди Районният съд в Асеновград днес  на пловдивчанина Димитър Хаджипетров, бивш кмет на район Централен в Пловдив и брат на бившия областен управител Гьока Хаджипетров, за това, че на 14 октомври 2016 г. в Асеновград се заканил с убийство на Васил Атанасов. Според съда тази закана би могла да възбуди основателен страх за осъществяването на заканата.

Припомняме, че през октомври 2016 г. Районна прокуратура – Асеновград обвини в закана за убийство и причиняване на лека телесна повреда Димитър Хаджипетров. На 14 октомври той е отишъл в дома на 41-годишният Васил Атанасов – бивш приятел на дъщерята на екскмета Виолета, собственик на туристическа агенция. Между двамата избухнал скандал. Екскметът извадил пистолет и прострелял Атанасов в стъпалото. На място пристигнали полицаи, които иззели от Хаджипетров законно притежаван пистолет Астра и револвер Арминиус. Хаджипетров беше задържан за 72 часа в ареста, а по-късно бе освободен срещу парична гаранция от 2000 лева.

Съдът намери, че Хаджипетров е виновен и за това, че не е спазил Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия чл.60 (1), за което му наложи още 1 година и 9 месеца.

Съдът наложи накрая на Хаджипетров едно общо, най-тежко наказание от 1 г. и 9 мес., като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, отложи изпълнението му с 3-годишен изпитателен срок. Мотивите за тази присъда все още не са публикувани, пистолетът и револверът му се отнемат в полза на държавата. Те в момента се намират в служба КОС на съхранение.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив

Е. Граматикова