На 25 март празнуваме поднасянето на благата вест от Архангел Гавриил към Дева Мария, че именно тя ще роди Божия син – Христос. Празникът е утвърден в Православната църква през 7 век, но той се почита и от католици, и от протестанти. Според поверията на този ден хората не бива да се карат, трябва да бъдат внимателни с какви думи се обръщат един към друг. Ако са скарани, днес е подходящ ден да се сдобрят. Добре е да си припомним, че благата дума сплотява и носи радост у този, който я изрича, както и у този, към който е отправена. Традициите на Благовещение или Благовец са много, една от тях е продупчването на ушите на малките момиченца. Благовец се свързва с думата „благо“ или нещо хубаво, сладко. Ето защо, според народните вярвания, ако ушите се продупчат точно на този ден, раната ще бъде „блага“, т.е. ще зарасне лесно.

Посещавайки салон за красота в Асеновград, в който се извършва поставяне на обеци, срещаме малката Божидара. Тя е една от тези, които ще се сдобият с обички само след няколко минути. 7-месечното момиченце е спокойно преди интервенцията, нейните родители всъщност са малко по-притеснени. Но те имат късмет, тъй като в студиото правят всичко възможно да предразположат детето, за да се чувства то добре и да стои мирно.
Изборът от обеци е наистина голям, след като родителите харесат най-хубавите за тяхното дете, се пристъпва към продупчването. Няма как този момент да се размине без сълзи, но Божидара е истински герой и бързо се успокоява. След като медицинските обеци бъдат поставени, мястото се третира с антибиотичен препарат. На родителите също се разяснява какво да правят през следващите около 6 седмици, като да не затягат обеците допълнително и да използват гел за след перфорация по 3 пъти на ден.
Така семейството си тръгва, удовлетворено от крайния резултат, а и вероятно, от факта, че чаканата, леко болезнена процедура, вече приключи.

А на този хубав ден има и доста именици – днес празнуват Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Вангел, Вангелия, Евангелина и др. Честит празник на всички, с пожелание да получават все благи вести.