Днес е Благовещение. Ден, в който заедно с всички други традиции, е останала и тази, да се продупчват ушите на малките момичета.

Според народното вярване пробиването на ушите на момиченцето е част от подготовката му да се превърне в мома, а после и в невеста, тъй като обиците и изобщо украшенията са женски атрибути.

За българите името Благовещение, или Благовец, се свързва с думата “благо” – сладко. Вярва се, че ако се продупчат ушите на този ден, раната ще бъде “блага” и ще зарасне лесно. То е и символен първообраз на първата брачна нощ.

Според народните вярвания денят на Благовещение, когато Богородица зачева, макар и непорочно, се оказва най-подходящ, за да се извърши и пробиването на ушите. Този ритуал се извършва през пролетта, сезон, който се свързва с началото на новия живот, с очакването за бъдещо плодородие, както и с други важни момински обреди.

Малката Йоана от Асеновград получи днес своите първи обички. Новата придобивка тя посрещна с повечко сълзи, но пък традицията да се пробият ушичките, бе спазена.

Желателно е медицинските обици да се носят около месец, за да се избегне възпаление на ухото, съветват специалистите.

В някои от салоните обезболяват ухото, а в други извършват процедурата без предварителна обработка на мястото. Най-често пробиването и поставянето на обиците става за секунди, след което месестата част на ухото се промива с антибиотичен препарат.