Местни жители и официални гости се събраха пред църквата „Св. Атанасий” в асеновградското село Конуш, за да отбележат 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Пред паметната плоча на Конушенската чета слово изнесе Иван Дуков, директор на Историческия музей в Асеновград. Той припомни на присъстващите героичното дело на конушенци. На 05.09.1885 година от мястото пред църквата в селото тръгва чета родолюбци от цяла конушенска околия, за да вземе участие в обявяването на Съединението на България на 06.09.1885 година. Автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. След словото на Дуков последваха поднасяне на венци и цветя, заставане на колене, минута мълчание, след което звуча химна на България в знак на почит към героите, загинали за родината.                                                            Тържествено отбелязаха годишнината и жителите на село Новаково. Те се събраха пред паметника на Поп Ангел Чолаков, намиращ се в центъра на селото. Слово за героизма на новаковския свещеник и революционер изнесе Иван Дуков, директор на Историческия музей в Асеновград. Поп Ангел Чолаков активно участва в националното движение и става член на Български революционен централен комитет.
Среща се с Левски и ръководи тайния революционен комитет в селото. Поп Ангел Чолаков посреща княз Дондуков-Корсаков, включва се активно в сраженията с башибозушките банди на Хидает паша, негодува срещу решението на Берлинския договор. Въпреки духовната си служба става член на БТЦРК за организиране на Съединението на Княжество България с Източна Румелия и е сред първите му организатори в своя край. В деня на Съединението влиза триумфално в Пловдив върху седлото на бял кон, с гола сабя в едната ръка и със сребърен кръст в другата, а пред конака осветява Съединението.                                                                            Водеща на тържествените събития и в двете села бе Елена Савкова от отдел „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“ в Община Асеновград. Паметта на героите почетаха и военни от Четвърти артилерийски полк в Асеновград, водени от майор Емил Григоров. Групата за изворен фолклор при Народно читалище “ Христо Ботев 1928 “ в село Новаково изнесе кратка патриотична програма, с водещ Спаска Калоферова, секретар на читалището. Сред официалните гости бе и Иван Иванов – председател на асеновградския общински съвет, както и Димитър Кумчев, общински съветник. Кметовете и на двете села – Милен Демирев на Новаково и Георги Ваклушев на Конуш, споделиха, че местните жители са горди от това, че техни предци са такива национални герои и носят в себе си паметта и почитта към тях.
В петък 06.09.2024 година от 10:00 часа в парка срещу ЖП гара – Асеновград пред паметната плоча на Пере Тошев ще се проведе още едно тържествено събитие по повод 139 години от Съединението на България.
От 18:00 часа на сцената на пл. „Акад. Николай Хайтов“ ще има Празнична хоротека.