По традиция на днешния Велики четвъртък се боядисват яйцата. В следващите редове ще ви дадем идеи за това , какви натурални багрила може да използвате при тази така важна задача. За червено може да залеете две средни глави нарязано червено цвекло с около 1,5 л вода и да варите 1 час. Оставят се още 5-10 минути съвсем леко да охлади, след това се прецежда и се добавят 1 ч.л сол и 3 с.л оцет. Топлите яйца се киснат в тази отвара в продължение на час. Може да ги оставите и по- дълго за по- наситен цвят или по- кратко за розово, но имайте предвид, че в някакъв момент започва да избиват на кафяво. Много е важно цвеклото да е с хубав наситен цвят. За жълто до медено кафяво и оранжево – Яйцата се варят люспите на около 1 кг кромид лук. За по- светло жълто, може да се използва и настърганата кора на 1 кг лимони, които се варят 20 мин, заедно с яйцата. Шафрана също може да се ползва, като с него яйцата се оцветяват в много приятно жълто- оранжево. Лошото е, че е много скъпо като вариант. Оранжево може да получите като сварите яйцата с 3 с.л куркума и 1 с.л червен пипер. Добавянето на 1-2 с.л оцет ще направи цвета по- наситен. За небесно синьо може да се използва една средно голяма червена зелка, която се нарязва на дребно и се залива с 2 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари около 30 минути. Предварително сварените яйца се киснат в прецедената отвара около 20-30 минути. За тъмно синьо – яйцата се варят в домашно червено вино, смесено с вода (1:1), 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол. За зелено може да се ползва магданоз или 1 кг спанак, който да се залее с 2 л вода, и да се вари до оцветяване на водата. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително сварените яйца. За лилаво – розово – може да се използват намачкани боровинки с 1 с.л оцет. С боровинки може да се получи тъмно син цвят, ако се сложат намачкани при варенето на яйцата.