Грамота от Национално движение русофили, за принос в разширяването и укрепването на приятелството между народите на България и Русия, получи днес програмния директор на ТВ САТ КОМ – Ели Шопова. Почетния знак бе връчен лично от Георги Кишкилов, председател на движението в Асеновград.

„Имам приятното задължение да поднеса тази грамота с пожелание за много здраве и за все така добро партньорство между нас и ТВ САТ КОМ, в лицето на Ели Шопова”, каза Георги Кишкилов. 

„Трогната съм от това признание”, коментира Ели Шопова. ”Любовта към руската култура, към руския народ, приятелството, което създавате като посредници – вие от клуб „Русофили”,  е много ценно за всички нас и нашето поколение.”, коментира тя. „Русия е нашето детство, на нашето поколение. Любовта ми към руската музика идва още от вкъщи, от семейството ми. Баща ми обича руската музика, идвали са приятели, пели сме руски песни. Наистина руската песен, руските слова, руската култура са нещо, което  е много ценно за всички нас и аз наистина свързвам Русия и приятелството с Русия с моето детство.  Вярвам, че нашите деца трябва непременно да се докоснат до тях, за да усетят необятността  руската душа, да се обогатят.

Мъчно ми е, че много се политизира любовта към Русия и по-точно към руската култура.”,  каза още Ели Шопова. „Русия дава по нещо на всеки един българин и тук не става въпрос за политика. Много над политическото е. Руснаците могат да пеят за всичко. Имат огромна душа и в песните си умеят да казват със силни думи и по един красив начин всичко така, че да докоснат душите ни”.

„В руската душа винаги има място за още един!”, допълни я и Георги Кишкилов.

Оказа се, че най-любимата руска песен на Ели далеч не е само една. В дългия списък влизат „Берега, берега” на Александър Малинин, „Позови меня тихо по имени”, „Ты неси меня река” на Любе и още много, много други, любими и на една голяма част от българите от различни поколения.

В асеновградския клуб „Русофили” преобладаващата част от членовете са хора на възраст, коментира Георги Кишкилов. В последните години обаче се забелязва тенденцията за присъединяване към клуба и на много от по-младите  хора, около и над тридесетте. 182-ма  души членуват в момента в клуба. Вратите на движението са отворени за нови хора, всеки, който желае може да стане част от клуба, каза Кишкилов.

По покана на движението на русофилите в Асеновград са гостували много руски групи и изпълнители. И за тази година от там подготвят нови изненади за любителите на руската музика. „Първото, което подготвяме е за 9 май – Денят на победата. След това през юни или юли, с помощта на Община Асеновград, за пореден път, тук ще гостуват 4-5 руски групи.”, обеща Георги Кишкилов.