Ще отвори ли врати градският басейн в Асеновград този сезон? Това попитахме общинската администрация, след като традиционно в началото на месец юни плувният комплекс вече посреща посетители. Този въпрос бе зададен и по време на изминалата сесия на Общинския съвет.

Обикновено Градският плувен комплекс, стопанисван от Община Асеновград, започва да работи към началото на месец юни. Тази година обаче все още не се е стигнало до откриването на сезон 2023. Ето защо попитахме градската управа, каква е причината за забавянето. Докато изчаквахме отговор, по време на заседанието на Общински съвет-Асеновград, тази тема бе повдигната. Още преди сесията да започне, Екатерина Гешева отправи актуален въпрос, който включваше следните питания:

На какъв етап е ремонтът на плувния басейн в Асеновград, какви са крайните срокове за изпълнения на ремонтните дейности, има ли закъснения в извършването им и кога се предвижда басейнът да бъде отворен за посетители.

В края на заседанието, както е редът, кметът д-р Христо Грудев отговори:
„Отлята е армирана стоманобетонна плоча, осигурена е водонабъбваща фуга към стените, в момента се подменя спирателният кран на басейна, който изпуска, имайки предвид, че съществуващият е монтиран преди 40-50 години, предстои направа на хидроизолация и покритие в цвят“.

Проверихме на място същият ден – на 21-ви юни, какво се извършва в плувния комплекс на този етап. Стана ясно, че е извършено боядисване, но предстои то да бъде довършено, включително на дъното на басейна. Подмяната на спирателния кран е направена и следва да бъде изградена нова шахта и всичко останало, което е необходимо, за да се стигне до затваряне на огромната дупка, намираща се в близост до входа на съоръжението. Окосени са част от тревните площи, най-вече до големия басейн, докато край детския такъв такава дейност явно тепърва предстои. Относно крайният срок за приключване на ремонта стана ясно, че това е датата 10-ти юли. Колкото до това – има ли закъснение в извършването на плановите дейности, стана ясно, че забавянето се дължи на лошите метеорологични условия през месец май.

Така след около десетина дни се очаква работата в градския плувен басейн да приключи и той да отвори врати за посетители. Дали това ще се случи в споменатия срок, предстои да разберем.