Пътят на инж.Добрев започва от Асеновград и семейната тютюнева нива в Павелско, където баща му работи като мелничар, и стига до върха на една най-големите металургични компании на Балканите. В автобиографичната си книга Добрев се проявява като умел разказвач, а белетристичната му творба е откровена изповед и своеобразен калейдоскоп на живота в страната от 1950-те години до наши дни.
„Срещи по пътя” е личен разказ и за срещите на Добрев с някои от най-забележителните артисти, музиканти и общественици на нашето време, за първите стъпки в създаването на великолепната колекция на картини на КЦМ, за мисията да помагаш на изкуството. Отделна глава в книгата си Никола Добрев е отделил на срещите с Николай Хайтов.
Забележителният мениджър и меценат повдига завесата и за личния си свят – семейството и приноса на най-близките му хора в трудния път на бизнеса.
Книгата е с множество любопитни илюстрации – снимки, които възраждат спомена за големите личности, срещи, успехи в работата, пътешествия по света.
Премиерата на книгата „ Срещи по пътя” събра стотици общественици и културни дейци в камерната зала на Драматичен театър-Пловдив.
Откъси от книгата прочетоха директорът на театъра Кръстю Кръстев и актьорът Петър Тосков.