Българите са много умни хора, но рядко успешни. И за това си има причини”- с тези думи писателят Иво Топалов провокира публиката снощи в Градската библиотека. Темата на срещата разговор бе „Новият българин”, а събитието бе заключаващо програмата на Община Асеновград за Дните на книгата. С помощта на презентация Топалов сподели своите възгледи за това защо сме природно интелигентни, но рядко успяваме на родна почва. Според него новите хора нямат възраст или поколение, а в тях има само смелост, независеща от годините. Те нямат националност, а имат общност. Имат Ценности и цел, без да имат граници на мечтите. А това, което трябва да правим, за да имаме успех в дейността си е да служим на себе си и на света, да си казваме, че сме лидери и можем да постигнем всичко, да освободим съзнанието си от битовите въпроси., да не оставяме недовършени неща.
Иво Топалов представи и своите две книги „Полетът на орела”, в която се разказва за това как да продължим, когато се изчерпим духовно, и „Докторът”. Иво Топалов е роден през 1982 година в град Варна. По-голямата част от живота си прекарва в София. Завършил е английска гимназия и културология в Софийския университет. Работил е дълги години като търговец, но се е изявявал и като предприемач.
Той е създател на „Блогът, който усмихва хората“, където могат да бъдат прочетени интересни статии и интервюта.
През последните няколко години Иво Топалов се занимава усилено с личностно развитие. Организирал е беседи, представяния и събития с множество международни и български автори. По негова инициатива се провежда и състезанието за презентатори „Майстори на думите“.