В Бачковкия манастир започнаха работите по изграждане на отводнителна система в двора на манастира и около църквите, с което ще се спре разпространяването и достъпът на влага в техните основи. За това съобщава сайта на Светата обител.
Влагата е сериозен проблем за стенописите в храмовете. Ето защо в Бачковския манастир, където се работи върху почистване и реставрация на стенописите в храмовете му, е повече от наложително отстраняването на влагата за успешното завършване на реставрационната дейност и дълготрайността на реставрираните стенописи.
Нужните средства са осигурени от правителството с личната подкрепа на министър председателя Бойко Борисов. През месец октомври бе гласувана субсидия от 310 000 лв. за извършване на необходимите строителни дейности.
Манастирското братство и лично игуменът на манастира, архим.Симон са изключително благодарни на правителството и премиера Бойко Борисов за подкрепата на ценната за всеки българин светиня – Бачковския манастир и дори са ги включили в в ежедневните си молитви пред Иисус Христос и Непорочната Му Майка Св.Богородица– патрон на обителта, информира сайта на манастира.