Асеновградският храм „Св.Георги” има своя съкровищница, в която са събрани и се съхраняват безценни старинни икони от Средновековието до наши дни. Това са еталони на православното изкуство, създадени от различни майстори и школи, събрани от храмове и параклиси.Голяма част от сбирката е с повреди от различно естество и причини , дори е в тежко състояние.Изложбата представя малка част от „скритите” икони, а организаторите дават възможност на посетителите да дарят средства за реставрирането им.
23- те икони, представени в изложбата „ Скритото изкуство на храм Св.Георги” , в голямата си част са рисувани през 19 век от различни иконописни школи. Експонираните икони са уникални по своята същност. Те се нуждаят от реставриране,което включва укрепване и възстановяване на разрушения по живописния слой, отстраняване на потъмняло лаково покритие и реконструкция на липсващи фрагменти от живописта, каза за ТВ САТ КОМ инициатора на изложбата Христо Коватлиев.

Желаещите да дадат своята дарителска лепта могат да направят това като се свържат със свещеника на храм „Св.Георги” отец Стефан Костадинов.

Автор: Ирина Иванова