Община Чепеларе и Музеят на родопския карст организират официално откриване на изцяло обновения и модернизиран музей днес /събота/ от 17:30 часа в сградата на Музея на родопския карст, гр. Чепеларе, на ул. „Шина Андреева“ 7А.

Музеят на Родопския карст, който е уникален по рода си и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа, е с изцяло нов дизайн. Реконструкцията на музея е обхванала всички помещения на сградата, като е запазено функционалното им предназначение. Промяната след изграждането на нова декорация, имитираща карстова пещера с отливки и други материали от скулптурната техника, е изключително впечатляваща и атрактивна. Обособено е помещение за сувенири. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала.

Ремонтът на музея, който продължи 2 години, е част от дейностите по проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция“ (INTEGRA_TOUR), който се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020.
В изпълнение на дейностите по проекта, оборудването в музея също е изцяло обновено. Музейните експонати са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини.

В пловдивското село Войводиново днес е Ден на производителя. Той се провежда за четвърти път и в него се включват производители на плодове и зеленчуци от селото.  Ще бъде експонирана и кулинарна изложба на домашни ястия, приготвени с любов от жители на селото. В празничната програма са включени изпълнения на детска градина „Ралица“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НЧ „Виделина – 1928“.

Идеята на Деня на производителя е жителите на Войводиново да благодарят на майката Земя за щедростта на реколтата през годината и да отправят послание към всички да посрещнат заедно предстоящите християнски празници – Петковден и Димитровден. Според народните традиции реколтата от полето трябва да бъде прибрана до Димитровден и след това започват сватбите и коледните празници. Именно затова организаторите на празника го провеждат през втората събота на октомври.

Довечера пък, ако сте в Пловдив и отидете към 18.00 ч. в бар „Котка и мишка“, ще можете да видите следната експозиция: „Изложба на Златните медали от VI МФС Пловдив 2019″. В селекцията са представени всички златни медали от 4-те патрониращи организации – FIAP, PSA, HPS и НСФА. Общо са 21 златни медала от 19 автора от 9 държави от 3 континента – Австралия, Азия и Европа. Сред медалистите има 8 българи – Андрей Трифонов, Ивайло Станев, Пламен Петков, Светлин Йосифов, Таня Маркова, Христо Димитров, Юлий Василев и Явор Мичев.
Най-добрите фотографии спечелиха 163 награди и още 6 награди по статистически данни за автори и фотоклубове, казват организаторите на събитието – International Photo Salon Plovdiv и Котка и Мишка.

Петчленно жури от двама чужденци и трима българи, с председател Рикардо Бузи, MFIAP, EFIAP/p, HonEFIAP, Президент на FIAP борд на директорите (Италия) и членове – Бурак Сенбак, EFIAP/b, HonSSS (Турция) и от България: Мирослав Момински, EFIAP, Минко Михайлов, Величка Тодорова, AFIAP и Александър Иванов, AFIAP, след тридневно журиране на постъпилите 4006 фотографии от 307 автора избра за финалната селекция 949 фотографии на 246 участника от 39 страни от пет континента.

Културната инициатива VI Международен фото салон Пловдив 2019 е подкрепена от Община Пловдив и e включена в Календара на културните събития за 2019г.