От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания и ще замени досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност. Това информират от НОИ. От Дирекция „Социално подпомагане” Асеновград пък допълват, че всъщност добавката за инвалидност или 25% от соц. пенсия за инвалидност, която се получава към основната пенсия, спира да се изплаща от НОИ. Тя няма да бъде получена през януари, но ще се трансформира като нов вид финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания и ще се изплаща чрез Дирекциите „Социално подпомагане“. В новия вид помощ ще бъдат включени и месечните добавки за социална интеграция.
Помощта е определена като процент от линията на бедност и зависи от степента на увреждане – от 50% до 71% степен на увреждане помощта ще е в размер на 24,36 лв., от 71% до 90% – 52,20 лв., а за над 90% – 87 лв. За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, новата помощ ще е 104,40 лв. Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност -198,36 лв.
От асеновградската дирекция наблягат на факта, че всички, получаващи месечни добавки, чиято социалната оценка не е изтекла, не е необходимо да подават нови заявления. Тези обаче с изтекла такава, както и тези с от 50% до 70 % степен на увреждане, неполучавали до момента добавки за соц. интеграция – трябва да подадат своите документи до 31 март 2019 г.