От Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ отново успяват да привлекат вниманието на своите посетители към изкуството. В специално оформен кът, може да бъде открита информация за именити наши художници, родени през месец февруари. За инициативата, посветена на годишнините на творците, разказа за зрителите на ТВ САТ КОМ библиотекарят в отдел „Изкуство“ Ели Граматикова. Тя сподели, че подобни тематични кътове се правят често в библиотеката. Целта е да се фокусира вниманието на посетителите в библиотеката към личности, които имат особено голям принос към културата. Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Васил Стоилов и Жорж Папазов са художниците, представени сега по интересен начин. Разговаряме с Ели  за всеки един от тях, започвайки от този, роден най-рано през месеца – още на 1-ви февруари, това е Майсторът. Той получава своя псевдоним в последните години на обучението си, безспорно, заради неговия талант. Неговите автопортрети са много известни, но не по-малко от „Момичето с ябълките“. Дечко Узунов твори най-разнообразно – живопис, графика, илюстрация, оформление на книгата, сценография и много други. Той е един от най-големите майстори на съвременната българска живопис. Роден е на 22.02.1899 г., ученик е на Чудомир. През 1999 г. ЮНЕСКО  обявява Дечко Узунов за Художник на хилядолетието и световно известна личност.
Друг известен наш художник, роден на 29-ти февруари 1904 г., е Васил Стоилов. Той създава някои от най-убедителните човешки образи, изобразявани върху платното у нас. Последният творец, за който разговаряхме, но не на последно място, разбира се, е Жорж Папазов. Той е роден в България, но целият му творчески път преминава във Франция. Често е сравняван с Пикасо.

Специално подреденият кът, акцентиращ върху живота и творчеството на четиримата споменати художници, ще остане така аранжиран в Градската библиотека до края месеца.