Кметът посочи, че Общината също не иска да увеличава данъци и такси, но обективните условия го налагат.

„Източникът за причината за увеличението на таксата за битови отпадъци е още от 2015 г. Тогава Европейската комисия и Европейският парламент взимат решение за въвеждане на така наречената „кръгова икономика”. Целта е отпадъците да се рециклират и част от отпадъка да се върне обратно в икономиката. А увеличението за община Асеновград нямаше да се случи, ако през последните няколко години е била изградена компостираща и сепарираща инсталация. Дори, напротив – днес щяхме да говорим за намаляване на таксата смет. Припомням, че от 40 лева за тон депониран отпадък през 2017 г., 45 лева – за 2018 г., 57 лева – за 2019 г., сега е планирано през 2020 г. сумата да се увеличи на 95 лева за тон депониран отпадък, като средствата се превеждат към РИОСВ-Пловдив.”

Така, кметът на Асеновград Христо Грудев обясни накратко кое налага повишаване на промила за отпадъци. Той посочи, че общината също не иска да увеличава данъци и такси, но обективните условия го налагат. Градоначалникът уточни, че плановете на общината са в срок до около 2 години да бъде изградена система за компостиране и сепариране. Междувременно, заедно със сметосъбиращите автомобили се движат и инспектори, които наблюдават и анализират процеса. По 5 маршрута е извършена ревизия и се съставен план за поетапно подменяне на негодните съдове за смет.

Договорът със сметопочистващата фирма изтича през 2020 г. На този етап община Асеновград дофинансира услугата с около 350 000 лева. Кметът припомни и факта, че влияние върху плащанията към изпълнителя оказват повишаване на минималната работна заплата, увеличаване цената на горивата и т.н. Той увери, че към момента общината няма просрочени задължения към сметопочистващата фирма. По отношение на въпроса, относно състоянието на сметосъбирането, Грудев посочи, че и като администрация, и като граждани той и екипът му не са били доволни от резултатите от анализа.

„Затова създадохме комисия, която да извърши наблюдение и обследване на съдовете за смет. Имаме около 900 контейнера тип „бобър”. Нека гражданите също да сигнализират при установяване на нарушение целостта на съдовете за смет”, апелира  Христо Грудев.

Обсъдена бе и възможността за намаляване на таксата за депониране на тон отпадък – на 69 лева, вместо 95 лева. Но това е само предложение на Министерството на околната среда и водите и не е влязло в сила. Ако се случи тогава ще се намали дофинансирането, от страна на общината и ще остане резерв, който ще бъде ползван за подобряване качеството на услугата. Към момента сметопочистване се извършва в пет дни от седмицата. Контейнерите не се почистват в сряда и събота, като това също не е константна величина, тъй като е съобразено с количеството отпадъци, изхвърляни от даден район. ”И основен ангажимент на община Асеновград по казуса е да осъществява контрол върху работата на фирмата”, заяви в заключение Грудев.