Честит Национален празник, България!

„3 март 1878 г. – тържествената дата, в която българският народ проглежда с очите на Свободата. Днес ние празнуваме онази свобода, която са пожелали възрожденските смели дейци. Свободата, в която вярваме и която ни носи надеждата за доброто на народа! Честит празник!“ С тези думи се обърна кметът на Асеновград Христо Грудев към асеновградчани в днешния празничен ден. И допълни, че „думите на Паисий замлъкват в Асеновград, но точно оттук започва и неговото възкресение, неговото ново начало да пребъде в сърцата и душите на хилядите забравили своя род и език. Скокът в народностното единение и готовността за саможертва се случват бавно, нужни са години, десетилетия, за да се „роди“ отново героичният дух. Не е лесно след многовековното лутане между страха от смъртта и грижата за дома да погледнеш към смъртта…, да я прегърнеш, за да видиш, че зад нея е Свободата. Но нашите революционери го направиха, за да бъдем ние днес свободни. За да можем свободно да мислим и чувстваме. За да отглеждаме свободно децата в тази земя“, изрече още кметът на Асеновград.

Празникът в града започна с панихида в памет на героите, загинали за Освобождението на България. Тя бе отслужена от асеновградски свещеници. Венци и цветя пред паметника на Георгий Василиевич Вишняков, разположен в храм „Свети Димитър“ в Асеновград, положиха кметът доктор Христо Грудев, народни представители, общински съветници, свещеници, общественици, граждани. Празничната програма продължи на централния площад „Академик Николай Хайтов“. Там се проведе военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и приемане на почетен караул от военнослужещи във Военно формирование 24490. Слово по повод Националния празник произнесе кметът на Асеновград доктор Христо Грудев, след което започна празничният спектакъл на ФА „Тракия“ – „Майка България”.

Тържественото честване продължава от 17:30 ч. днес в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ с концерта „Обичам България”, в който участие ще вземат Музейната музикална школа, ТФ „Феникс” и ДФ „Розова долина” – Карлово.