Комисия е направила проверка на новооткритата пречиствателна станция в Асеновград, каза за ТВ САТ КОМ зам.-кметът Стоян Димитров. Въвеждането в експлоатация на новата придобивка, която бе открита официално точно преди месец, е един от проблемите, които стоят за разрешаване пред него.

„Свикали сме комисия, провели сме срещи с изпълнителите. Очакваме наистина в най-кратки срокове да бъдат отстранени забележките и съответно пречиствателната станция да почне да функционира по възможно най-бързия начин да я предадем на ВиК.”, обясни зам.-кметът.

Станцията е една от най-модерните в страната. Разположена е на площ от близо 50 декара и на територията й са изградени общо 44 съоръжения. Тя е единствената в страната, при която работата ще почти напълно автоматизирана. Предвидена е да работи на биологичен принцип, като от утайките да се получава биогаз, с употребата на който ще се спестява електроенергия. Енергията (около 160 киловата на час) ще се добива от газовата инсталация и ще се ползваза собствени нужди, за да не черпи станцията от националната мрежа. Утайката след биогазовата инсталация  ще е почти готова за компостиране, каза преди месец на откриването, Динко Славов, ръководител на пречиствателното съоръжение.

Да заработи станцията чакат и хората, преминали курс на обучение за работа там. Петима оператори ще работят на смени и още петима за добиването на биогаз, а заедно с охраната бройката на обслужващите станцията ще е около 20 служители.

 

Е. Граматикова