600 магнита с лика на революционера и общественик Атанас Свещаров ще получат днес всички петокласници в общината. Инициативата е на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Община Асеновград по случай утрешния празник 1 ноември – Ден на народните будители.

Атанас Свещаров е български революционер и общественик, Ботев четник, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Прекарал е последните години от живота си в днешен Асеновград и е починал тук през 1930 г.

Роден е на 23 февруари 1847 година в серското село Горно Броди, което тогава е в Османската империя, днес Ано Вронду, Гърция. Постъпва в четата на Христо Ботев и от слизане на четата на българския бряг, при Козлодуй, Атанас Свещаров участва във всички сражения. След смъртта на Христо Ботев, Атанас Свещаров, заедно с другаря си Тодор Стоянов от Неврокоп и други четници се отправят към Средна Стара планина. След предателство, двамата заедно с още 40 четници са пленени, оковани и разкарвани по различни краища на България, Сяр, Неврокоп, София. След обща амнистия са освободени в София.

През 1913 година, след подписването на Букурещкия мирен договор, Свещаров, заедно със съпругата си – Магдалина, и дъщерите – Олга и Катерина, заминава за Пловдив, а по-късно – за освободения Ксанти.

През 1919 година Западна Тракия с Ксанти е окупирана от гръцката армия. Свещаров, отново със семейството си, се изселва в град Станимака, където умира на 12 март 1930 година.

Атанас Свещаров, е носител на три ордена, от които два „За храброст“ – сребърен и бронзов. На името на Атанас Свещаров са кръстени много улици, в различни градове на страната – Асеновград, София, Пловдив, Гоце Делчев и други.