Акция по машинно метене на улиците из Асеновград ще започне до дни, съобщи кметът д-р Емил Караиванов. При първа възможност, когато няколко дни има положителни температури ще има и машинно миене, допълни той. Междувременно целият ресурс на работещи в комуналните дейности е ангажиран за ръчно събиране на пръснатия заради снега през януари пясък по улици и тротоари.

            В Асеновград поне част от сметоизвозването из града може да стане и на  електромобили. Това заяви кметът Емил Караиванов по повод въвеждането в експлоатация на два електромобила за нуждите на общината. Когато има опции за национално съфинансиране, общината ще направи всичко нужно, за да ползва екстрите на този екологичен и икономичен вариант за транспортиране на битови отпадъци. Още повече, че маневрените способности на придвижване ще обезпечат достъп при всякакви метеорологични условия, категоричен е той.

             Общината окончателно преодоля временната криза по сметоизвозване, която се създаде през януари, специално за част от населените места на общината, категорични се от управата на града. „Само за част от Асеновград, при видимо труднодостъпни улици, сметосъбирането през януари е било осуетено, след като не е имало достъп за снегопочистване и опесъчаване. Още тогава обявих, че за допуснатия пропуск с навременното изваждане на терен на цялата договорена техника по снегопочистването, има финансова санкция на фирмата – изпълнител. Наваксването е факт и няма данни някъде в града и Горни и Долни Воден да има нарушен график на извозване”, каза още кметът. 

За месец януари от всички 19 населени места, които трябва веднъж месечно да имат сметоизвозване, има просрочие на обслужването  за 5 от тях.  Една част от тези села имахме  входирани искания от кметовете на населените места -това сметоизвозване да бъде извършено по-късно, тъй като районите са труднодостъпни заради тежката зимна обстановка.

 „Справката, която съм изискал към началото на тази седмица, потвърждава, че към момента месечният график навсякъде се изпълнява без нарушение. За неизвършените през януари курсове по селата не е направено плащане, т.е по сметката има икономии”, каза още градоначалникът