Град В е между градовете А и С, а разстоянието между А и В е 45 км. – така започва една от задачите от Националното външно оценяване по математика за 7-ми клас. Оказва се, че не въпросите от геометрията са затруднили седмокласниците най-много, а именно тази 21-ва задача, за камион и лек автомобил, изминаващи определено разстояние. Поне така отговориха част от запитаните от нас ученици, малко след като техният изпит приключи. Важното е, че все пак според тях са се справили добре.
Сега на учениците не им остава нищо друго, освен да чакат резултатите, които трябва да станат ясни до 28 юни, за да могат да подадат своите документи за кандидатстване в училищата, в които искат да продължат своето образование.

Десетокласниците имаха малък проблем по време на тяхната матура днес – оказа се, че формули по математика, предоставени от МОН, имат грешка. Наложи се за начало на изпита да се смята моментът, в който всички ученици в съответното училище ще разполагат с повторно качените коректни формули. От министерството на образованието уверяват, че учениците не са ощетени, но преподаватели не са на това мнение, показват коментари в социалните мрежи. В крайна сметка изпитите по БЕЛ и по математика, както за седми, така и за десети клас, приключиха. Сега, съвсем скоро, предстои лятната ваканция, така че пожелаваме на децата само хубави и незабравими летни моменти!