„Тази сума е недостатъчна, може би ¼ от сумата, която ще е необходима за закупуването на нов скенер, но съм благодарен, тъй като скоро не сме имали отпуснати средства за болницата в такъв размер”. Това коментира д-р Иван Червенков, началник на МБАЛ Асеновград, по повод вчерашното решение на Общинския съвет, касаещо лечебното заведение. 100 хил.лв. ще бъдат отпуснати за закупуване на нов компютърен томограф за асеновградската болница, решиха вчера съветниците. Както Ви информирахме д-р Червенков бе депозирал докладна-записка до Общинския съвет с молба да бъдат отпуснати средства, с цел придобиване на нов скенер, от който отделението по Образна диагностика в лечебното заведение, има належаща нужда. Скенерът ще струва около 400-500 хил. лв – сума, която е непосилна за болницата, поради което бе потърсено съдействието на Общината. След като бе решено, че МБАЛ Асеновград ще бъде подпомогната в това свое начинание със сумата от 100 хил. лв., днес д-р Червенков заяви, че веднага щом сумата бъде преведена на болницата ще се направят постъпки по започване на процедура по закона за обществените поръчки.
Първо ще се уточнят техническите характеристики на апарата с участието на независими специалисти и разбира се на лекарите в болницата, които ще работят със скенера. Лечебното заведение ще постави изисквания към фирмите-кандидати – компютърният томограф да не е много скъп и мощен, а с оптимален като възможности апарат, а също така пълната сума да се изплати на няколко вноски, за период от поне 3 години.
Вероятно ще минат месеци, докато се стигне до самото закупуване на апарата, но старият все още работи и ще се използва до придобиването на новия скенер, уточни д-р Червенков. Той увери още, че отпуснатите средства ще се използват единствено за придобиване на новия уред.