Да съпреживеят емоциите от киното на Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия, събра снощи десетки асеновградчани в зрителната зала на Стария съвет. Откриването на поредното за Асеновград минииздание на Менар филм фест, бе поставено с прожекция на египетския филм „Аварийно раждане” (2018, реж. Халед Диаб).

Ангел Маринов, организатор на фестивала, заедно с Георги Сердарев, сдружение „Позор“ и съдействието на Община Асеновград, благодари на публиката за избора ѝ да гледа едно смислено и стойностно кино и представи на присъстващите в залата програмата на феста.

За зрителите имаше подготвена томбола, а четирима късметлии от тях, освен наситени с емоции от филма, си тръгнаха и с подаръци.

Филмът „Аварийно раждане”, с който започна осемседмичния кинофестивал, разказва историята на Хусейн и Хеба, които подават документи на всеки 6 месеца в американското посолство в Кайро за гражданство, но все за нещо ги връщат. Този път обаче Хеба е бременна с близнаци и двамата твърдо са решили да осигурят мечтаното гражданство на бъдещите си деца. С хапче в джоба, тя трябва да роди на американска територия, дори това да е посолството на САЩ в Египет.

Осем поредни четвъртъка ценителите на доброто и качествено кино ще имат възможността да се докоснат до филми, специална селекция, представени на 11-ото издание на МЕНАР, което се проведе през януари 2019 г. в София. Следващият четвъртък асеновградчани ще имат възможността да гледат иранската драма „Стадо без пастир“, която ще ги отведе в гето в покрайнините на Техеран.

За всички, които искат да станат част от фестивала – прожекциите са всеки четвъртък от 18.30 ч. в Зрителната зала в Стария съвет в Асеновград.