OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В началото на учебната година кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов бе разпоредил оглед и спешни мерки по състоянието на уличната мрежа, осветление и изправност на светофарните уредби.
В резултат на това са демаркирани пешеходни пътеки тип „Зебра“ и очертани нови с две прекъснати успоредни линии съгласно нормативните изисквания на светофарните уредби на улиците „Ал. Стамболийски“ до училище „Петко Каравелов“, на „Цар Иван Асен II“ до у-ще „Христо Ботев“, на ул. „Христо Ботев“ до у-ще „Отец Паисий“, на ул. „Съединение“ до детска градина „Дружба“ и на ул. „6-ти януари“ в близост до Инвалидния дом.
Поставени са нови обезопасителни метални парапети на ул. „Васил Левски“.
„Именно във връзка с подобряване системата за пътна безопасност по пътищата, отворени за обществено ползване, и по улиците на територията на град Асеновград, около детски заведения и училищата започнахме от преди месец поетапно подменяне на бетонните стълбчета с метални парапети на ул. „Васил Левски“ от кръстовището с ул. „Захари Стоянов“ през моста до светофарната уредба до Кооперативния пазар. Бяха поставени парапети до моста, тъй като там станаха няколко пътни инцидента с материални щети, а и рисковете за внезапни пресичания на граждани не са малки. Затова през следващата година ще бъдат поставени и останалите парапети до светофарната уредба на пазара. “ – каза д-р Караиванов.
Той допълни, че е извършено допълнително осветяване на пешеходните пътеки, най- вече където видимостта е ограничена през тъмната част от денонощието. Поставени са осветителни тела на пешеходните пътеки на ул. „Цар Иван Асен II“ – до магазините за цветя, до кръстовището с ул. Конушка“, до кръстовището с ул. „Поп Матей“, до кръстовището с ул. „Мануш войвода“, осветителни тела на на пешеходната пътека на ул. „Княз Борис I“ до кръстовището с ул. „Градешница“. Предстои да бъдат осветени още 3 пешеходни пътеки: ул.Марица до магазин „Сияна”, ул.Цар Иван Асен II до кръстовището с ул.”Пере Пошев” и ул.Цар Иван Асен II до стария гробищен парк.
Възстановена е и пешеходната пътека на ул. „Цар Иван Асен II“ до кръстовището с ул. „Арда“. За целта бяха изготвени проекти за организация на движението, които бяха съгласувани със сектор „Пътна полиция“ Пловдив и Областно пътно управление, тъй като улицата е част от републиканската пътна мрежа /път II-58/.
Кметът д-р Караиванов коментира и въпроса за уличното осветление на територията на града: „Категоричен съм, че в тази насока е свършена сериозна работа, затова ще ви представя и официалната справка, която общината има към момента.”
В справката е посочено, че са изградени обекти на улично осветление:
• ново уличното осветление по ул. “Цар Иван Асен II”, ул. „В. Петлешков“, бл. 24 и бл. 25 кв. Баделема, както и по ул. „Капина“ и ул. „Христо Анастасов“ кв. Д. Воден;
• Ново парково осветление по пътеката между “Винзавода и СПТУ „Цар Иван Асен II“, възстановяване на осветлението в парк “Св Георги”, ново улично осветление “Свинефермите” с. Боянци и ново осветление на “Тенис кортове”;
• Нови зарядни станции за електромобили;

Освен това за уличното осветление през 2018 г. в община Асеновград е извършено следното:
• Монтаж на нови тела за улично и парково осветление – 83 бр.;
• Подмяна на крушки – 887 бр.;
• Ремонт на улични осветителни тела – 174 бр.;
• Подмяна на стълб за улично осветление – 6 бр.;
• Отстраняване на аварии по въздушната мрежа – 355 бр.;
• Отстраняване на аварии по кабелната мрежа – 17 бр.;
• Извършено е възстановяване на улична мрежа с дължина 590 м., поставени са нови клеми към уличната мрежа – 336 бр. и е извършена подмяна на часовници за уличното осветление – 11 бр.

„Разчитам на асеновградчани, както досега са проявявали бдителност и са сезирали Общината, когато има рискови участъци, да продължат да бъдат активни, за да предприемем адекватни обезопасителни мерки и на други места, както в Асеновград, така и по селата на общината.”- апелира кметът д-р Караиванов.