Вкусна салата с хубави български домати – какво по-хубаво от това ще кажат много хора в разгара на лятото. Доматите у нас са на особена почит, особено по това време на годината, когато вкусът на този зеленчук е най-добър. В Асеновград от няколко дни цената на доматите започна да пада – в момента те могат да бъдат намерени за около 2-3 лв. за килограм, ако са второ качество цената е и по-ниска. Причината за това, цената да пада, е вносният домат, който залива пазара, споделят производители.

Любка Николова е земеделски производител от с.Болярци. В момента тя е на 72 г., а се занимава с отглеждането на домати от 18-годишна. Любка има и любим сорт розов домат, който предлага на своята маса години наред. Тя има богат опит като производител, но сподели, че с времето производството става все по-трудно и невъзвращаемо като инвестиция.

Иначе запитаните от нас асеновградчани споделиха, че по това време търсят единствено и само българския домат, независимо дали цената му е по-висока от тази на вносния.

Производителите на домати у нас обаче стават все по-малко – било то заради трудната реализация на продукцията или заради големите разходи, докато се стигне до тази реализация. Но на пазара все още може да бъде открит вкусен български домат, който превъзхожда вносния и който клиентите продължават да търсят най-много, не само в Асеновград, но и в страната като цяло.