АВТОР:ИРИНА ИВАНОВА

В 7-мата Неделя след Неделя подир Въздвижение в манастира „Св.св.Кирик и Юлита „ беше осветен нов параклис.Божият храм носи името на Св.Серафим Софийски Чудотворец.
Архиепископ Серафим (със светско име Николай Борисович Соболев) е един от най-видните духовници на нашето време. Архиерей на Руската православна църква, чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България, където пристига през 1921 година.
Параклисът, посветен на канонизирания през 2016 година светец, който се помещава на територията на обителта „Св.Св.Кирик и Юлита” е първият, посветен на светията параклис в страната ни. Не случайно храмът се помещава в манастира „Св.св.Кирик и Юлита” , тъй като там Св.Серафим е извършил първото си богослужение и множество ръкоположения.
Паркалисът „Св.Серафим Софийски” впечатлява със своя простор и прекрасните, канонично издържани стенописи, дело на художниците Росен Апостолов и Стоян Белев, които сътворяват цялата тази красота за по- малко от една година.
Чинът на освещаване на новия храм беше извършен от Пловдивския митрополит Николай в присъствието на множество богомолци , в съслужение с епископ Арсений, пловдивски и асеновградски свещенослужители.Божият храм беше поръсен със светена вода, прикаден, а със свето миро бяха помазани стените му.