Първият ден на октомври е ден, в който се отбелязват различни специални дни, както в България, така и в световен мащаб.                                                                   Българска православна църква чества Покров на Пресвета Богородица и Преп. Йоан Кукузел. На този през 910 година, по времето на иператор Лъв Мъдри, сарацините или още арабите нахлули във Византия. Местните жители се събрали в храма на град Влахерна, където се пазела една от дрехите на Пресвета Богородица, приемана от вярващите за безценна християнска светиня. Те се молили на Господ да ги защити от нападателите. Сред тях били Св. Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний, които поглеждаки към купола на църквата, във въздуха видели Пресвета Богородица, заобиколена от ангели, апостоли и пророци. Светицата коленичила и се помолила на Иисус Христос, след което станала права, свалила връхната си дреха – омофор и с нея покрила вярващите. Арабите били отблъснати от града, населението било спасено, а всички научили, че именно Пресвета Богородица ги е спасила. От този ден, първи октомври е определен от църквата за почит към Божията майка, наречен Покров Богородичен, заради начина по който Дева Мария спасила молещите се.
В България на първи октомври отбелязваме още:
– Празникът на българските певци и музиканти, обявен през 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Св. Йоан Кукузел. Той е византийски църковен певец и композитор, музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо. Една от неговите композиции, посветена на майка му носи заглавието „Полиелей на българката“, поради което се предполага, че е от български произход. Св. Йоан Кукузел е наричен от съвременниците му Ангелогласният, заради прекрасния глас, с който е бил надарен. На първи 1 октомври е и Световен ден на музиката. Отбелязва се от 1974 г. по решение на Международния съвет за музика при ЮНЕСКО.    – Ден на българската поезия е честван за първи път в Калофер през 1960 год. През 1994 година, след 5-годишна пауза, е възстановен от Съюза на българските писатели. Първи октомври е приет за Световен ден на поезията през 1999 година от ЮНЕСКО. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията. Целта на този ден е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света
Музиката и поезията са неимоверно свързани. Най – красивите и мелодични песни са плод на тези две музи. Всички хора, които са избрали пътя на изкуството в тези две негови направления празнуват своя професионален празник на 1-ви октомври.
– Празник на Академията на Министерство на вътрешните работи (МВР).            39-ото Народно събрание, с решение от 14 юни 2002 година обявява, че от първи октомври Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност /ВИПОНД/ се преобразува в университет с наименование Академия на МВР, който е юридическо лице със свое знаме, печат и празник.
– Професионален празник на зенитно-ракетните войски – Отбелязва се от 1 октомври 1960 година, когато в Казахстанската степ български дивизион за първи път осъществява боен пуск на зенитна ракета
– Ден на застрахователя – Обявен е за професионален празник през февруари 1996 годино с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи
– Международен ден на възрастните хора, обявен е като такъв от ООН и се отбелязва от 1991 година. На този ден се организират различни събития за повишаване на емпатията и обществената информираност относно проблемите, с които възрастните хора се сблъскват – остаряването и самотата, здравостловното състояние, малтретирането им и други. В същото време се акцентира приносите, които възрастните хора имат към обществото. Денят се отбелязва по различни начини, като прекарване на време с близки възрастни, посещаване на домове за възрастни хора, приготвяне на храна за тях или осигуряване на помощ в домакинството.
-Освен посоченото до тук, на първи октомври се отбелязва Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата, Световен ден на кафето, Международен ден на вегетарианството. Всички тези дни целят да се обърне внимание на съответната тема и да се даде повече гласност на проблеми, свързани с нея или да се споделят любопитни факти. За целта се провеждат различни събития.