След поредния пожар край Околовръстния път на Асеновград, в близост до Пречиствателната станция за отпадни води, отправихме запитване към общинската администрация:
– Ще се предприемат ли мерки по ограничаване изхвърлянето на отпадъци в този участък и какви;
– Има ли установени нарушители, които горят гуми и други отпадъци там;

Отговорът, който получихме от Общината, гласи следното:
„Голяма част от имотите зад Пречиствателната станция са частна собственост. Издирват се собствениците. Изпращат им се писма със срок за почистване. При неизпълнение, собствениците носят отговорност за замърсяванията.“ В същото време се казва, че до момента са получавани и други сигнали за горене на гуми на въпросното място, но при осъществяване на проверки, съвместно със служители на Районно управление – Асеновград, не се констатират нарушители. Същите били напуснали мястото на деянието. Така явно се получава абсурдната ситуация – не могат да бъдат глобени изхвърлящите и горящи отпадъци в този район, но по закон следва да се глобят собствениците на частните имоти, в които се изхвърлят тези отпадъци и те не са ги почистили.
Допълва се, че местата, които са собственост на общината, периодично се почистват, че се поставят забранителни табели и се извършват проверки за залавяне на нарушители. „В случай на констатиране на такива, се пишат констативни протоколи и се съставят Актове за установяване на административно нарушение, но както стана ясно, заловени на местопрестъплението, няма.