Във връзка с изпълнение на политиките на Националната стратегия за интегриране на ромите и изготвянето на конкретни годишни планове за действие, Общественият съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси разгледа на свое заседание проект на план за действие на Община Асеновград за интегриране на ромите за последния трети период на Стратегията /2018 – 2020/. Същият предстои да бъде обсъден и приет на заседание на Общински съвет – Асеновград през месец март.

Членовете на съвета обсъдиха заложените цели и дейности в плана за предстоящия период до 2020 г., които обхващат шест приоритетни области на интеграционна политика, а именно: образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, върховенство на закона и дискриминация, култура, спорт и медии. В предложения план за действие се предвижда прилагане на целенасочен интеграционен подход към гражданите в уязвимо положение, в това число и от други етнически групи, живеещи в сходна на ромите ситуация.

Планът за действие на Община Асеновград за интегриране на ромите /2018-2020/ е неразделна част от Стратегия на област Пловдив за интегриране на ромите /2018-2020/ и е в изпълнение и съответствие на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите /2012-2020/.