Към момента кучешките площадки в Асеновград са две – те се намират в кв. „Запад“, като бяха изградени преди няколко години по проекта за облагородяване на асеновградския квартал. Сега в града следва да бъде обособена нова площадка, след като от Общината пуснаха анкета на своя сайт с въпроса – искат ли асеновградчани да бъде изградена такава. Оказа се, че почти 90 % от гласувалите са маркирали отговор „Да“, поради което следва новият въпрос – къде да се намира площадката. Изборът е между три варианта – първият е край голямата алея в Градския парк. Румен Стоев разхожда своето куче тук почти всеки ден. 9-годишният Джакс е от породата голдън ретривър и е изключително дружелюбен, споделя неговият собственик, като и одобрява точно тук да бъде изградена кучешката площадка.

Второто предложение за появата на кучешка площадка се отнася за т.нар. „Кучешки парк“. Тук и без това е място, на което хората са свикнали да разхождат своите кучета, но дали биха го избрали и като подходящо за подобна площадка – част от запитаните от нас собственици на кучета, заявиха, че мястото не е лошо за реализирането на подобна идея, но одобряват и това край Лятното кино.

Пространството до Спортна зала „Асеновец“ е третото предложение за ситуиране на кучешката площадка. Там срещаме Иван с неговото своенравно и много игриво 7-месечно куче. Той го разхожда тук винаги, когато може, и споделя, че не е единственият, така че определено одобрява мястото.

Така тепърва ще стане ясно кое място ще бъде избрано за изграждането на кучешка площадка, но вече е ясно, че хората определено искат в централната част на града да има такава, за да може домашните кучета да имат свое място, на което разбира се и да играят.

А междувременно от Общината припомнят, че таксата за домашните кучета може да се плати до 31-ви март, а собствениците на такива, с все още непоставен чип, имат възможност да се възползват от облекчението, предложено от градската управа за заплащане на по-голямата част от сумата за чипиране. Уточнява се, че на този етап броят от 100 кучета, които ще получат отстъпката, не е запълнена, а валидността й също изтича в края на март.