Снимката по-горе не е направена на сметище. Това е междублоково пространство в асеновградския кв. „Запад“. Около контейнерите за смет е натрупан всякакъв вид отпадък, който според правилата, фирмата, извозваща битовите отпадъци на гражданите, не е длъжна да събира. Ето защо подобни места из града не са рядкост. Те се затрупват все повече с едрогабаритни отпадъци, които се събират едва когато се организира специална акция по извозване на такива към сметището извън града. А всъщност тези акции са извънредни, именно заради зачестилите случаи на нерегламентирано изхвърляне на едри отпадъци в близост до контейнерите, въпреки че гражданите могат да ги предадат напълно безплатно на Депото за битови отпадъци, където има специална площадка за тази цел. Всеки жител на общината има право да предава до 100 кг. на ден едрогабаритен или строителен отпадък.

 

За гледки като тази не можем да виним никой друг освен себе си – дивани, фотьойли, маси, матраци, перални и автомобилни гуми нямат място край контейнерите и освен всичко друго допринасят за лошия вид на една улица или междублоково пространство. Ето защо от Общината апелират гражданите да бъдат отговорни, да изнасят подобен отпадък край контейнерите, само ако в този ден има обявена акция по събирането му или да го предават на реглемантираните за това места.

„Контейнерите тип „бобър“ могат да се ползват единствено и само за изхвърляне на отпадъци, образувани в бита, като отпадъкът следва да се изхвърля вътре в самия съд, а не около него“, добавят от градската управа и призовават всеки, който стане свидетел на нерегламентирано изхвърляне на едрогабаритни отпадъци, да сигнализира незабавно на тел.112.