Гергьовден е един от традиционните български празници, които се свързват с определени ястия, задължително присъстващи на трапезата. Подобно на Великден, навръх 6-ти май голяма част от домакинствата, независимо дали имат именици, приготвят агнешко. Това пролича и по опашките, които се извиха днес пред магазините за месо в Асеновград. Определено тези опашки не се дължаха единствено на факта, че в обектите не се допуска струпване на хора и се влиза един по един, тъй като чакащите отвън бяха десетки. Няма как да се каже, че всички се редяха за закупуване на агнешко, но явно все пак бяха решили за празника да имат месо на трапезата. А за традиционалистите цената на агнешкото едва ли е била голяма изненада – всъщност тя е без съществена промяна спрямо миналогодишната покрай Великден и Гергьовден. Разбира се цената варира спрямо различните търговски обекти. На повечето места в страната агнешкият бут можеше да бъде намерен между 12 и 16 лв. за килограм, като и в Асеновград положението бе подобно.
И тази година цената за живо тегло бе между 6 и 7 лв. килото., а агнешките дреболии – около 8 лева.
Но независимо какво ще сложите на трапезата на този хубав празник, важното е, то да е приготвено с любов, поднесено с желание и консумирано с любимите хора.