Още през лятото на 2018 г. стартира един от мащабните проекти в Асеновград – облагородяването на кв. „Запад”, с изграждането на нови площадки, спортни игрища, засаждане на растителност, обособяване на зони за отдих и т.н. Дейностите по проекта вече трябваше да бъдат завършени, но се оказа, че обектите не могат да бъдат приети, тъй като бяха установени редица нередности и некачествено изпълнение, които следваше да бъдат отстранени. В началото на 2020 г. фирмите, осъществили ремонтните работи, започнаха отстраняването на несъответствията, но към днешна дата те все още са налице. А следствие на обявеното извънредно положение работата е преустановена. От Община Асеновград коментираха, че обектът няма да бъде приет докато всички некоректно изпълнени задачи не бъдат поправени, което обаче, с оглед на ситуацията, явно няма да е скоро.
В същото време трябва да допълним, че ремонтни дейности трябваше да започнат и в зона 5, която остана единствената част от асеновградския квартал без подобрения по проекта за благоустрояване на открити публични пространства. Проектът за тази зона бе спечелен през октомври 2019 г., а дейностите по него трябваше да бъдат реализирани за срок от 16 месеца за сумата от над 1 млн. и 200 хил. лв. Работата на терен тук така и не бе стартирана.
Така как ще бъдат реализирани, довършени напълно и предадени обектите по въпросните проекти в кв. „Запад” явно ще стане ясно едва след като епидемиологичната обстановка в страната се нормализира и съответно извънредното положение бъде отменено, за да може ремонтът да стартира отново.