Галерия „Kris” се намира на ул. „Съединение” № 5. Тя е собственост на семейство София и Симеон Сотирови, които се занимават с рамков бизнес. Възникването на галерията е породено от любовта на семейството към изобразителното изкуство, свързано е и с пряката им ежедневна работа, както е повлияно и от видяното в Ермитажа в Русия, разказват Софи и Симо. Тяхната цел е чрез картините в галерията да се даде възможност на художниците за срещи и творчески обмен, а на посетителите-любители на изобразителното изкуство да получават духовен и естетически  заряд, докосвайки се до  сътвореното в платната на майсторите на четката.

     Откриването на „Kris” събра множество любители на изобразителното изкуство, художници, приятели на собствениците.

   Първата частна галерия на Асеновград беше открита от кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов.

 „За нас е голям празник в Асеновград да се открие художествена галерия, място, където могат да се срещат съмишленици, хора, които харесват изкуството, хора, които уважават културата, каза в приветствието си кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов. Пожелавам успех на семейство Сотирови, на галерия „Kris”, в която да има все такива стойностни изложби и много ценители на изобразителното изкуство, които да закупуват творбите.”

В новооткритата галерия са експонирани платна на асеновградските художници Тихомир Панайотов, Васил Папазов, Димитър Ненкин, Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев, на пловдивските художници Яна Илиева, Златка Шеткова, Иван Чакъров, Анита Петрова и Евгени Петров и скулптури на Атанас Москов.