Макар и студен, първият ден на месец февруари бе слънчев и сякаш прикани асеновградчани да посетят едно огряно от слънцето място – местността „Св. Трифон“. Но не само времето бе причината тук да се съберат стотици хора навръх празника Трифон Зарезан. Т.нар. народни, познати още като пехливански борби, в Асеновград винаги се радват на силен интерес. Добрата организация и големите имена в родната борба, които присъстват на празника, допринасят за това. За пореден път едно от тях тук бе носителката на два сребърни олимпийски медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка Станка Златева. Тя определи организацията и тази година като отлична.
А участниците, които се престрашиха да излязат на тепиха, не бяха никак малко – на най-различна възраст и в най-различни категории – от подрастващи и юноши, които показаха завидни умения, до мъжете, които имат не малко отличия в този спорт зад гърба си. Част от тях, разбира се,  демонстрираха майсторски техники и хватки в борбата. Две момичета също се впуснаха в схватка – нещо, което не се бе случвало скоро.
Иначе най-интригуващи бяха схватките при мъжете. В категория до 60 кг. Мехмед Рамадан и Николай Левенов се бориха за първото място, като победител стана Мехмед. В категория до 75 кг. битката за първото място бе между Пресиан Михов и Мирослав Киров. Тя бе спечелена от Мирослав. Ангел Чолаков пък надделя при 90-килограмовите, надделявайки над Гюрсез Хюсеин.

Така дойде време за най-сериозните битки – тези, чиято награда е около 100-килограмов коч, наречен „баш“. За участие се записаха петима, на финала останаха двама – Александър Илиев от Асеновград и Божидар Илиев от Пловдив. Финалната битка между тях не бе особено дълга. Бързо пловдивчанинът постигна победа с туш.

Няма как да не споменем, че от 1991-ва година, откакто се води статистика на борбите в Асеновград, те са проведени 32 пъти, 21 от битките за баша са спечелени от Димитър Кумчев. Този път той бе част от организацията и не излезе на тепиха.

Трябва да споменем и един от гостите на борбите – заслужилия майстор на спорта – Димитър Божериков. Той също присъства традиционно тук на 1-ви февруари.

А най-щастлив на тези борби вероятно бе Божидар Илиев, който участва за първи път и с радост вдигна овена на раменете си.