Окръжен съд-Пловдив отмени взетата от Районен съд-Асеновград мярка „Задържане под стража“ срещу учителя, обвинен в изнасилване на своя ученичка. Преподавателят остава под домашен арест, заради влошеното му здравословно състояние.

Преди около седмица Районният съд в Асеновград прие най-тежката мярка „Задържане под стража“ за учителя Атанас Басмаджиев, обвинен в изнасилване на своя 15-годишна ученичка. Самото деяние е отпреди две години и първоначално се твърдеше, че от толкова време преподавателят е имал връзка с момичето. Сега той обжалва мярката на Районния съд, като поиска по-лека такава – „Домашен арест“. Днес Окръжен съд-Пловдив трябваше да реши, като втора инстанция, дали да потвърди решението на асеновградския съд или да остави учителя под домашен арест. Атанас Басмаджиев пристигна в съда в късния следобед, воден от няколко полицейски служители, като не пожела да коментира нищо пред камерата ни. Обжалването на мярката се гледаше при закрити врати, но след като бащата на момичето чу част от изявлението на защитата избухна и заблъска по вратата на залата, тъй като по неговите думи се говорят лъжи. Това наложи да бъде изведен от сградата.

Малко по-късно всички излязоха пред съдебната зала, за да изчакат решението на съда. След минути бяха повикани да влязат отново и стана ясно решението – Окръжен съд-Пловдив отмени взетата от Районен съд-Асеновград мярка „Задържане под стража“. Така учителят остава под домашен арест няколко месеца до влизането на делото в съда. Това меко казано разочарова родителите на момичето, които не очакваха такова решение. Те излязоха изключително разстроени от съда.

А от Окръжния съд заявиха, че споделят възгледите на Районния съд в Асеновград, но заради влошеното здравословно състояние на учителя се отменя по-тежката мярка и се постановява по-леката „Домашен арест“. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.