Поредните няколко аварии във водопреносната мрежа оставиха днес жители на община Асеновград без вода за времето на отстраняването им. Една от авариите, регистрирана на сайта на ВИК-Пловдив, е на ул. „ Христо Анастасов” в квартал ”Долни Воден”. Другата е на улица „Арда” в Асеновград. В село Жълти камък също бе нарушено водоподаването, заради авария. След като живителната течност отново потече в чешмите в квартал „Долни Воден”, тя бе с ръждиво-кафяв цвят. От години авариите по водопреносната мрежа на територията на Асеновград са ежедневие.
През 2019 година Община Асеновград отчете, че е приключила проекта за Водния цикъл на територията на града. На официална церемония тогава на Пречиствателната станция за отпадъчни води – гр. Асеновград се състоя фициалната церемония „рязане на лента“ на „Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа с изграждане на ПСОВ за гр. Асеновград, България“.
Проектът бе на стойност: 106 072 089,50 лв. с ДДС, от които:
– Финансиране от ОПОС 2014 – 2020 (БФП): 80 033 191,56 лв.
– Кохезионен фонд: 68 028 212,82 лв.
– Национално съфинансиране: 12 004 978,74 лв.
• Съфинансиране от община Асеновград: 8 557 899,38 лв.
• Възстановим от НАП ДДС: 17 480 998,56 лв.
На сайта си, Община Асеноград отчете тогава, че по проекта са изградени и реконструирани канализационни клонове с обща дължина 23 177,46 м и водопроводни клонове с обща дължина 8 082,14 м. Изградена бе Пречиствателна станция за отпадъчни води за 65 350 еквивалент жители.
С изпълнението на проекта е постигнато подобряване и развитие на инфраструктурата за канализационната и водоснабдителната мрежа в гр. Асеновград. Постигнато е екологосъобразно пречистване и заустване на битовите отпадъчни води. Постигната една от специфичните стратегически цели на ОПОС – опазване и подобряване състоянието на водите, както и се подпомага в голяма степен реализирането на друга цел – опазване на биологичното разнообразие и защита на природата в града и околностите му. С изпълнението на проекта се решава значителна част от проблема за опазване на околната среда, подобрени са санитарно-хигиенните условия за живот на населението.
Асеновградчани се надяваха тогава, че реализирането на този проект ще намали до минимум авариите във водопреносната мрежа. Към днешна дата обаче те са ежедневие. С всяка изминала година подаването на живителната течност в домовете на хората е все по-трудно и заради безводието. Поради това част от селата на територията на Асеновград са на воден режим: Косово, Леново, Нови извор, Червен, Горнослав, Долнослав….В тази връзка отправихме въпроси към общинското ръководство:  Има ли някаква стратегия, по която се работи за решаване на тези жизненоважни проблеми и ако има, какви конкретни стъпки включва? Питаме още, дали може да получим списък с улиците в Асеновград, на които е сменен водопровода, както по проекта за Водния цикъл, така и през последните 5 години и колко пари са похарчени за това? Очакваме отговор.