Телевизия ТВ САТ КОМ

Поредни аварии оставиха жители на община Асеновград без питейна вода

Поредните няколко аварии във водопреносната мрежа оставиха днес жители на община Асеновград без вода за времето на отстраняването им. Една от авариите, регистрирана на сайта на ВИК-Пловдив, е на ул. „ Христо Анастасов” в квартал ”Долни Воден”. Другата е на улица „Арда” в Асеновград. В село Жълти камък също бе нарушено водоподаването, заради авария. След като живителната течност отново потече в чешмите в квартал „Долни Воден”, тя бе с ръждиво-кафяв цвят. От години авариите по водопреносната мрежа на територията на Асеновград са ежедневие.
През 2019 година Община Асеновград отчете, че е приключила проекта за Водния цикъл на територията на града. На официална церемония тогава на Пречиствателната станция за отпадъчни води – гр. Асеновград се състоя фициалната церемония „рязане на лента“ на „Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа с изграждане на ПСОВ за гр. Асеновград, България“.
Проектът бе на стойност: 106 072 089,50 лв. с ДДС, от които:
– Финансиране от ОПОС 2014 – 2020 (БФП): 80 033 191,56 лв.
– Кохезионен фонд: 68 028 212,82 лв.
– Национално съфинансиране: 12 004 978,74 лв.
• Съфинансиране от община Асеновград: 8 557 899,38 лв.
• Възстановим от НАП ДДС: 17 480 998,56 лв.
На сайта си, Община Асеноград отчете тогава, че по проекта са изградени и реконструирани канализационни клонове с обща дължина 23 177,46 м и водопроводни клонове с обща дължина 8 082,14 м. Изградена бе Пречиствателна станция за отпадъчни води за 65 350 еквивалент жители.
С изпълнението на проекта е постигнато подобряване и развитие на инфраструктурата за канализационната и водоснабдителната мрежа в гр. Асеновград. Постигнато е екологосъобразно пречистване и заустване на битовите отпадъчни води. Постигната една от специфичните стратегически цели на ОПОС – опазване и подобряване състоянието на водите, както и се подпомага в голяма степен реализирането на друга цел – опазване на биологичното разнообразие и защита на природата в града и околностите му. С изпълнението на проекта се решава значителна част от проблема за опазване на околната среда, подобрени са санитарно-хигиенните условия за живот на населението.
Асеновградчани се надяваха тогава, че реализирането на този проект ще намали до минимум авариите във водопреносната мрежа. Към днешна дата обаче те са ежедневие. С всяка изминала година подаването на живителната течност в домовете на хората е все по-трудно и заради безводието. Поради това част от селата на територията на Асеновград са на воден режим: Косово, Леново, Нови извор, Червен, Горнослав, Долнослав….В тази връзка отправихме въпроси към общинското ръководство:  Има ли някаква стратегия, по която се работи за решаване на тези жизненоважни проблеми и ако има, какви конкретни стъпки включва? Питаме още, дали може да получим списък с улиците в Асеновград, на които е сменен водопровода, както по проекта за Водния цикъл, така и през последните 5 години и колко пари са похарчени за това? Очакваме отговор.

 

 

Exit mobile version