Консумираме повече месо, безалкохолни напитки, цигари и алкохол, и по-малко хляб, тестени изделия и прясно мляко. Това показват данни на Националния статистически институт, сравнени 10 години назад във времето. Статистиката включва и промяната в средните цени на хранителни и нехранителни стоки, което обобщаваме сега:

Едва ли някой ще се учуди на новината, че цените на повечето стоки и услуги се покачват стремглаво нагоре през последните години. От Националния статистически институт споделят подробни данни в тази връзка, представени в таблици, показващи как се променят цените на основни хранителни и нехранителни стоки от 2013 г. до 2022 г. Завишение се забелязва при всичко, но при някои стоки то е в голям процент, включително при основните продукти в потребителската кошница, като хляб, месо, риба, пресни и кисели млека, сирене, кашкавал, яйца и др. Значителен ръст има при плодовете, най-вече при цитрусите, както и при повечето зеленчуци.

Продавач-консултанти в магазини за хранителни стоки в Асеновград споделиха, че наистина напоследък се забелязва непрекъснатото покачване на цените. При част от стоките обаче търсенето не намалява спрямо повишението и това е така най-вече при алкохола и цигарите, според запитаните от нас, работещи в сферата на търговията.
Статистиката на НСИ показва, че дори има ръст на потреблението на цигари и алкохолни напитки през последните години, като най-висок е той при бирата, докато при вината има по-скоро спад.

Повишението на цените на млечните продукти, като сирене и кашкавал, също не се отразява на потреблението, а напротив, спрямо 2013 г. през изминалата година потреблението им се е повишило. Но според продавачите макар че количествата са същите, вече не се държи толкова на качеството, заради високите цени.

Положителното е, че консумацията на плодове се повишава, но не толкова на тези, родно производство, а на плодовете от южните страни. Потреблението на компоти, зеленчукови нектари и сокове, туршии в същото време спада с цели 50%, но това може да значи и че хората си ги произвеждат повече в домашни условия. Доста обаче скача закупуването на безалкохолни напитки, а на минерална вода, то е двойно повече.

Сред нехранителните продукти, повече от 100% повишение се забелязва при дървата за огрев. Тук скокът спрямо останалите начини за отопление е най-висок. Ако през 2013 г. един кубик дърва е струвал средно 58 лв., през 2022 г. той вече е близо 120 лв. При въглищата, електричеството и газта също има увеличение. Цените са претърпели промяна във възходяща посока и при дрехите, обувките, електроуредите, като все пак трябва да отбележим, че при тези артикули повишението на места е минимално.

Ето и подробните таблици:

HH_3.1.3

HH_6.1

HH_6.2