Гражданската подписка с искане за ново гласуване на номинациите за почетни граждани, адресирана до ОбС и неговия председател Драгомир Георгиев, беше внесена на 30 април с близо 200 подписа. Те бяха събрани буквално за дни от граждани, недоволни от избора на общинските съветници, 21 от които дадоха своя глас за това, Росен Чаталбашев да получи почетното звание. Според подписалите се в нея, задължително условие за получаване на този знак е номинираният да е роден в Асеновград, освен това, че трябва да има и някакъв принос за града и неговите жители.

Въпреки, че днес на нарочно свикан съвет казусът ще бъде обсъден, не е сигурно до какво решение ще стигнат съветниците, участващи в него. Съвсем реална е възможността да не се стигне до извънредна сесия на която ще има прегласуване на номинациите. Също така няма никаква гаранция, че повторното гласуване непременно ще завърши с избран пореден почетен гражданин сред останалите седем кандидатури. Ето и самите кандидатури:

Никола Тодоров – лекар, поет, писател, краевед

Виктория Стефанова – общественик, рецитатор

Николина Йочева – председателят на Пенсионерски клуб – 2004

Петя Буюклиева – певица

Дамян Велчев – оперен певец

Георги Коройчев – гл. учител по изобразително изкуство

Васка Владимирова – преподавател по пиано, музикант, общественик

В случай, че се стигне до провеждане на извънредна сесия и бъде избран още един или няколко почетни граждани, по традиция връчването на званието ще се състои на 12 май, на Деня на Асеновград, на специална церемония на Асеновата крепост.