Представяне на 1-ви том от „Известията на Исторически музей-Асеновград“ от поредицата „Гласове от миналото“, се проведе снощи в библиотека „Паисий Хилендарски”. Книгата „Спомени” съдържа преживяното от Тодор Дичев Славчев от с. Манастир по време на участието му Балканските войни. Спомените му са съхранени от неговите наследници, а най-малката му дъщеря Радка Дичева е дарила на асеновградския Исторически музей, който ги издава.

В спомените на Тодор Д. Славчев виждаме факти, които в днешното съвремие за повечето изследователи са едва ли не незначителни. Но са факти, каза Иван Дуков, директор на музея, който представи книгата.  Материали като този могат да променят представата за участието на българите във войните за национално обединение, както и да дадат отговори за огромната психическа трагедия сред обществото ни след подписването на Ньойския договор. Неслучайно избрахме днес на 27 ноември, точно 100 години след подписването на довора, да представим книгата, каза още той. „Спомените на Тодор Славчев са описани без никаква, емоция, напълно безпристрастно, без оплакване от преживяното. Показва един друг поглед на събитията, различна визия за войната. Той оставя пушката, записва нещо, после пак хваща пушката. Но не спира до тук. През 1969 г. дава този материал да се отпечата в 4 екземпляра, по един за четирите си дъщери, за да знаят какво е било.”

„Той е моят пример, моята пътеводна звезда. Той беше добър, тих, скромен, трудолюбив. Заради своята честност той си е спечелил прякора Гюро Михайлов.“, разказа дъщерята на Тодор, Радка Дичева.

Гости на събитието бяха и част от рода Дичеви, близки и по-далечни роднини, манастирци и асеновградчани.

„Той е брат на моя дядо по майчина линия, за когото аз написах „Спирка Земя”, защото много го обичам.“, сподели д-р Никола Тодоров, също виден манастирец. „Това е един род с будни хора, наследници на Прахо войвода от Беломорието. Интересни са нещата, които са преживели, но е хубаво, че са ги оставили за другите след тях.“

„Въпреки страшните условия на фронта: студ, въшки, гладни, мокри, ранени, полуоблечени, в записките няма една въздишка, едно недоволство, един упрек, да не говорим за днешното ни ежедневно мрънкане. Възхитителен стоицизъм и саможертва за България!”, споделя  впечатленията си от разказите, описани в книгата, д-р Никола Тодоров.

Книгата „Спомени” е част първа от бъдещата поредица материали, които Историческия музей планира да издаде. Амбицията на музея е „Известията на Исторически музей Асеновград“ да стане трибуна на невидимия труд на музейния уредник, каза директорът му, Иван Дуков. Да запознава хората с делата на различни общественици, дошли до нас чрез техните наследници, които от своя страна са предоставили тези материали на музея. Другите направления в поредицата ще засегнат археологическата наука (топоси на култа, различни археологически обекти – от дълбока древност до Средновековието, свързани с религиозния живот на различните поселения по нашите земи). Ще има и „Находките разказват”, където ще се публикуват находки от фонда на музея. Ще има и „Приказки от ЕтноГрафството” за материали от етнографски характер.

Цялото събитие по представянето на книгата гледайте в специално предаване по телевизия ТВ САТ КОМ утре вечер (29.11.2019) от 20.30 ч..

Е. Граматикова