На   Еньовден по стара вековна традиция асеновградчани посрещат своите калиници или още слънчови невести.

 Това е много стар обичай, идващ от гръцките махали в стария Станимака. Калиница означава хубавица, малка мома, красавица. За такава се е избирало момиченце от 3 до 6-годишна възраст, което е от най-богатото семейство в квартала. Затова се е смятало, че благополучието на нейното семейство ще се пренесе върху всички останали в махалата.

Днес калиниците в Асеновград са стотици, а празникът е общоградски. Всяка майка иска дъщеричката ѝ да бъде част от вековната традиция и да я премени в богато украсена бяла рокля. Красив типичен местен празник, който няма аналог другаде по света.

  Съгласно традицията и на днешния Еньовден

внушително множество  момиченца с бели роклички, покрити с дантели и украшения, шестваха из Асеновград. Най-малката калиничка е 8-месечната Бояна, а най-малкият кавалер е на една годинка.

По традиция всяко малко момиченце, което иска да е калиница, вечерта преди празника оставя в Етнографския музей свое нишанче – гривничка, пръстенче, обици или синджирче.  Днес още в ранни зори калиниците бяха отново в Етнографската къща,за да получат своите нишани и благословии.Многократно песента за калиничката огласи простора над Асеновград.

    Малко по-късно, заедно с родителите си, малките булки се събраха в църквата “Св.Никола”, където участваха в празничната утринна литургия и получиха свето причастие от отец Йордан, който след Литургията поведе  живописното шествие до параклиса „Свето Въведение Богородично”, известен като “Калиничката”.

След като калиниците бяха благословени от отец Йордан Георгиев за здраве  и  късмет , шествието продължи  по централните улици на града.Начело на процесията беше военен духов оркестър.

    В Централния парк, сред украса от разноцветни балони, калиниците се промушиха под еньовския венец и получиха своите грамоти за участие в празника и подаръчета, осигурени от община Асеновград.

Калиница (или каленица) се става до три пъти. Ритуалът се прави само в Асеновград точно на Еньовден от столетия.Денят е вълнуващ както за малките калиници , така и за техните родители, баби и дядовци.