Президентът на Република България Румен Радев  взе участие в честването на Празника на Асеновград, където бе посрещнат от кмета на общината д-р Емил Караиванов.

Президентът прие почетния караул на пл. „Акад. Николай Хайтов” и поздрави войниците от Военно формирование 24490.

Пред журналисти Радев коментира отношенията си с изпълнителната власт като заяви, че „диалогът е труден поради безконтролното управление и безнаказаната корупция“. Той подчерта, обаче, че съществуват важни теми, по които съгласието е наложително. Сред тях е привличането на стратегически инвеститори в областта на автомобилостроенето, коментира Радев. Президентът посочи, че за целта е имал ползотворни разговори с федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер при посещението му у нас през април тази година. Изрично по мое настояване посетихме водещо германско предприятие и то в района на Пловдив, за да може чрез германските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен и че България е надеждна и перспективна дестинация, заяви Радев и допълни, че във връзка с това преди дни е получил обнадеждаващо писмо от президента Щайнмайер. Всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство. Ще бъда първият, който ще поздрави кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор, каза държавният глава.

Истинският проблем на премиера е, каза още Румен Радев, че безконтролният начин на управление генерира огромна корупция и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки, затова трябват две важни неща – въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление, с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци. Това е, което виждам като една необходимост да се извърши и затвор за прегрешилите, защото възстановяването на държавността минава през възмездието.

„Апартаментгейт“ е само началото, вододел накъде ще вървим -каза президентът Румен Радев.  По думите му, изграждането на модерна България е невъзможно, ако безнаказаността и беззаконието бъдат оставени да се вихрят. Необходими са разкрития, присъди, конфискация, връщане на пари. Президентът  коментира още, че премиерът Бойко Борисов е в трудна ситуация и за да се сложи край на това, е необходимо разнищване и прочистване. Възстановяването на държавността преминава през възмездието, заяви президентът.

Румен Радев коментира и изказването на турския посланик Хасан Улусой, според когото би било добре турският език да се изучава в училище. Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно, заяви той.

По-късно днес той отпътува за Скопие, за да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Северна Македония Стево Пендаровски, като преди това разговаря и се снима с жителите на Асеновград.