Болницата в Асеновград е вече с съвсем нов компютърен томограф Сименс. Днес техниката бе доставена и разтоварена в болницата с помощта на кран. Скенерът е от най-ново поколение, произведен 2018-та г., 16-слайдов и чрез него могат да се правят рентгенови снимки на цялото тяло на човек от различни ъгли.

Общата стойност на апарата е 420 000 лв., като 100 000 лв. са отпуснати от община Асеновград след гласуване от Общинския съвет, останалите са от здравното заведение, заработени, по договор със Здравната каса, обясни д-р Иван Червенков, управител на МБАЛ.

До този момент в болницата са използвали 4-срезов скенер втора употреба, който е работил в МБАЛ 9 години и вече започнал да дава дефекти. Помещението, в което се намираше стария скенер е подготвено за новата придобивка, подменена е специалната оловна врата към помещението, както и оловната каса, напълно по новите изисквания, каза управителят на МБАЛ д-р Иван Червенков. От днес започва монтажът на съоръжението, а той ще бъде приключен в съвсем кратки срокове за да не остане населението на община Асеновград без ценната апаратура, допълни още той. След това предстоят тестове и радиационна защита, като се надяваме в началото на следващия месец да сме напълно готови за работа, каза директорът. Спира ни единствено лицензията, която изисква технологично време.

Новият компютърен томограф ще позволи на специалистите да поставят по-прецизни диагнози и да обслужват повече пациенти не само от община Асеновград, но и от околните.

Е. Граматикова