Ръстът на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Пловдивско продължава да расте. Това показват данни на Регионалната здравна инспекция. Става ясно, че интензивността на епидемичния процес е най-висока при възрастовата група 5 -14 години.

Към днешна дата общата заболяемост от грип и ОРЗ в Пловдивско е почти 265 на 10 хиляди души, при по-малко от 180 за предходната седмица. Ръстът на заболяемостта е на епидемично ниво, посочват от РЗИ-Пловдив. Най-засегнати отново са децата, най-вече във възрастовата група между 5 и 14 години. Това е и основната причина от утре да бъдат преустановени учебните занятия в областта. Припомняме, че през вчерашния ден се проведе работна среща на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ, на която се предложиха и обсъдиха профилактични и противоепидемични мерки, въведени в Област Пловдив със заповед на директора на РЗИ. Заповедта влиза в сила от 25-ти януари и ще е валидна до 31-ви, след което вероятно ще бъде решено дали обявената грипна епидемия и съответните мерки ще се удължат. Апелира се да се спазва добра лична и обществена хигиена, физическа дистанция, в лечебни заведения, аптеки и въобще в затворени помещения, в които има струпване на хора, да се носи предпазна маска и др.
Колкото до грипната ваканция за учениците, родители от Асеновград, особено с по-малки деца, споделиха, че ще им бъде трудно да останат вкъщи за целия период на ваканцията, но спрямо повишението на болните, одобряват мярката. Учители от своя страна заявиха, че няма да има особен проблем с оформянето на срочните оценки на техните възпитаници. Децата си имат достатъчно текущи оценки, единствено през днешния ден за преподавателите е било доста натоварено, тъй като чисто документално е трябвало да довършат оформянето на оценките, по-рано от планираното.