Община Асеновград реализира проект за подобряване на легловата база в дома за лица с физически увреждания, в резултат на който бяха закупени 36 броя нови специализирани легла за нуждите на потребителите в социалното заведение.
Преди реализирането на проекта основният проблем в дома беше легловата база, състояща се основно от стари русенски легла и втора употреба болнични метални легла без табли и прегради.
Именно поради това Община Асеновград разработи и кандидатства пред Фонд „Социална закрила” с проект „Доставка и монтаж на специализирани легла за Дом за пълнолетни лица с физически увреждания-гр. Асеновград”.
Реализацията на проекта има изключително положителен ефект на първо място върху потребителите на социалните услуги. Поради спецификата на уврежданията си голям част от тях прекарват много време в стаите и на легла си, има и постоянно лежащи. През нощните часове с цел безопасност е необходимо поставянето на прегради и табли, с които старите легла не разполагаха. При рехабилитация, хранене и други процедури е важно леглата да имат повдигащи механизми и определени аксесоари, с които старите легла също не разполагаха.
Стойността на проекта е 25 920 лв. От тях 23 328 лв. са средства от Фонд „Социална закрила” и 2 592 лв. е съфинансирането от Община Асеновград. С тези средства се закупиха 36 броя специализирани болнични легла и 36 броя болнични матраци.
За изпълнител бе избрана лицензирания представител на медицинско оборудване фирма „Медика Трейдинг” ЕООД, която в срок достави и монтира заложеното в проекта оборудване.
Доставката на новите специализирани легла с допълнителни принадлежности, осигурява на потребителите много по-голямо удобство и безопасност. В същото време служителите, обгрижващи настанените лица, могат по-качествено и професионално да извършват своята работа. Осъществяването на проекта подобри значително качеството предоставяните услуги в дома за хора с увреждания в Асеновград.
Дом за пълнолетни лица с физически увреждания- гр. Асеновград съществува от 1958 г. Той предоставя социални услуги за хора с физически увреждания. От 1996 г. домът се помещава в новопостроена монолитна сграда с капацитет 40 места.