Сградата на асеновградския Исторически музей е една от емблематичните в града. Музеят се помещава в нея вече повече от 50 години. Тя е бивш Военен клуб и е специално ремонтирана, за да се превърне в днешния музей, съхраняващ експонати, които разказват историята на нашия регион от древни времена до днес. Благодарение на последните спечелени проекти, представени от служителите на музея пред културното министерство, сградата ще бъде реставрирана, а витрините ще бъдат обновени. Проектът, свързан с реставрацията на сградата, е на стойност близо 60 хил. лв., а този, отнасящ се до витрините, е за почти 30 хил. лв. И двата проекта следва да се реализират тази година – работата вътре в музея трябва да приключи през април, малко по-късно ще стартира и реставрацията на сградата, която се очаква да привърши през октомври.

Ще се направи всичко възможно музеят да не затваря врати за посетители в периода, в който в сградата ще се извършват проектните дейности, обеща директорът Иван Дуков. Но все пак апелира, всеки, решил да посети музея, особено големи групи и такива от други градове, да се информират предварително. На Фейсбук страницата на Исторически музей-Асеновград е публикувано това уточнение:

„Желателно е всички бъдещи посетители да се информират предварително за дните в които ще могат да посетят постоянната експозиция на музея в централната сграда в периода от месец декември 2023 г. до юни 2024 г. Преди посещението си се информирайте на телефонен номер +331 6 22 50, фейсбук страницата на музея Исторически музей – Асеновград, потърсете информация на сайта на музея asmuseum.com или на страницата на Община Асеновград за възможните дати.
В дните, в които централната експозиция ще бъде затворена, посетителите ще имат достъп само до антрето на сградата с осигурен виртуален достъп до постоянната му експозиция, научната литература издавана от музея, рекламните материали и др.“

Благодарение на предишен спечелен проект към Министерството на културата, бяха закупени телевизори, бяха създадени 3D разходки и жестомимични филми, които сега ще погнат на посетителите, макар и влизайки само във фоайето, да се впуснат във виртуална разходка из музея, добави уредникът в музея Виктория Карацанова. Тя не пропусна да ни покаже и последно представената тук изложба, представяща проучванията на скалното светилище Беланташ през последните 50 години и важните за историята открития, които са плод на огромен изследователски труд.

А сега, освен всичко останало, част от изключително важната, но както обикновено, невидима работа на музейните работници, е да се съхранят всички експонати, изложени във витрините. Част от тях са на хиляди години и с тях трябва да се действа много внимателно, каза още директорът Дуков.