Денят на Тракия – 26 март,е  приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

И тази година, по установена в годините традиция, Тракийско дружество „Родопи „ в Асеновград отбеляза Деня на Тракия с празничен концерт. Честването започна с химна на България, след което Председателят на Тракийско дружество „Родопи „ в Асеновград Ели Воденичарова приветства със слово присъстващите на  събитието, припомняйки моменти от героичното минало , свързано с превземането на Одринската крепост и драмата на тракийските бежанци. „Да помним и пазим тракийските ценности и да придадем на децата си обичта към Отечеството”, призова в своето слово Ели Воденичарова.

   Последва богата музикална програма в изпълнение на ансамбъл „Капитан Петко войвода” с ръководител Христина Анастасова, начало на която беше дадено с химна на Тракия- „Ясен месец”.

Празничната програма завърши с кръшно българско хоро.